Universiteit Leiden

nl en

Tentoonstelling

Caribbean Ties

Datum
zaterdag 25 mei 2019 - zondag 21 juni 2020
Locatie
Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag

Wie stonden er op het strand te kijken toen Columbus in 1492 kwam aanvaren?

Deze tentoonstelling gaat over de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied van vóór Columbus, en de impact van de Caribische bevolking op de wereld zoals we die nu kennen.

De tentoonstelling is gebaseerd op de vele nieuwe inzichten die uit het onderzoeksproject NEXUS1492 zijn gekomen. Dit project, onder leiding van de Leidse hoogleraar Caribische Archeologie Corinne Hofman, onderzocht de afgelopen vijf jaar de invloed van koloniale ontmoetingen op de inheemse Caribische bevolking. De onderzoekers concluderen dat de oorspronkelijke indiaanse bewoners van het gebied veel te lijden hadden onder de komst van de Europeanen, maar dat hun cultuur toch op talloze manieren voortleeft, zowel in de Cariben als in de rest van de wereld. Caribbean Ties laat het rijke indiaanse erfgoed en de hedendaagse waarde hiervan zien.

Wereldwijde expositie

Bijzonder is dat Caribbean Ties eigenlijk een internationale tentoonstelling is: de expositie is tegelijkertijd ook op maar liefst elf locaties in de Caribische regio te bezichtigen, in musea in Suriname, Dominica, Sint Eustatius, Grenada, Haïti, Guadeloupe, Aruba, Cuba, Puerto Rico en Barbados. Het Museon is de enige plek in Europa waar deze tentoonstelling te zien is.

Website Museon

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.