Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Sea of Madness / I Had a Dream

Datum
dinsdag 7 mei 2019
Tijd
Locatie
Gebr. de Nobel
Marktsteeg 4-8
2312 CS Leiden

Sea of Madness – Introductie

Tijdens de eerste lezing frissen we het geheugen op. Waarom was Woodstock niet in het dorpje Woodstock? Hoe idealistisch was het festival? En hoe spoelde er een kilo cocaïne van het podium? Deze vragen en meer zullen door Norbert Peeters beantwoordt worden, waarbij hij feit van fictie onderscheidt. Ook zal hij stilstaan bij een dieper liggend vraagstuk. Waar komt de drang vandaan om de samenleving te ontvluchten, al is het maar kort, en een utopische commune te stichten? Oftewel, wat zijn de filosofische wortels van het muziekfestival?

Spreker: Norbert Peeters, filosoof, docent en programmamaker bij Studium Generale

I Had a Dream – Hoe wit was Woodstock?

Met de Civil Rights Act van 1964 en 1968 komt er op papier een einde aan de segregatie in de Verenigde Staten, maar in de praktijk verandert er weinig. Tot overmaat van ramp wordt een jaar voor het Woodstock-festival de voorvechter van de zwarte burgerrechtenbeweging, dominee Martin Luther King, vermoord voor zijn hotelkamer in Memphis, Tennessee. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo zien we in de muziekwereld de opbloei van Motown en op Woodstock treden zwarte artiesten op. Tijdens zijn lezing vertelt Eduard van de Bilt over de opkomst van de burgerrechtenbeweging en de raciale segregatie in de Verenigde Staten in relatie tot ontwikkelingen in de muziekindustrie. 

Spreker: Dr. Eduard van de Bilt, universitair docent Algemene Geschiedenis, Universiteit Leiden

Gideon Roggeveen en Erik Olijerhoek draaien vinyl

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.