Universiteit Leiden

nl en

Cursus

Public Affairs Programma: Pakket Brussel en Den Haag

Datum
maandag 6 mei 2019
Locatie
Schouwburgstraat
Schouwburgstraat 2
2511 VA Den Haag

Omschrijving

In dit pakket krijg je de kans om Brussel te ontdekken en zo meer zicht te krijgen op alle Europese activiteiten en de Brusselse agenda. Daarnaast proberen we je op basis van politicologische theorieën en inzichten uit het staatsrecht en de bestuurskunde meer grip te laten krijgen op de rol van de public affairs professional binnen het publieke bestel.

Let op: de data van het pakket Brussel en Den Haag van het voorjaar zijn veranderd. Het pakket Brussel en Den Haag is verplaatst naar mei en juni.

Module 1: Beïnvloeden van besluitvorming

Om effectief te kunnen beïnvloeden is gedegen kennis van besluitvormings- en beleidsprocessen van belang. In deze module gaan we in op de manier waarop beleid en wetgeving tot stand komt, zowel in de Nederlandse als Europese context. De invloed van Brussel op het beleid van de gemeenten, de provincies en het Rijk is de afgelopen jaren flink toegenomen. De bevoegdheden en de verantwoordelijkheden van diverse overheidsorganen en van de vele nationale en internationale adviesorganen komen eveneens aan bod.

Module 2: De Europese Arena in de praktijk

Deze module verblijven we gedeeltelijk in Brussel. Europese besluiten hebben gevolgen voor Nederland. Als Europese wet- en regelgeving eenmaal is vastgesteld, is hier op nationaal niveau weinig meer aan te veranderen. Het is dus van belang dat organisaties zich bewust zijn van de invloed van Brussel op hun werkterrein en dat je weet waar voor jou de mogelijkheden liggen voor beïnvloeding. Deze module biedt je de kans om Brussel te ontdekken en zo meer zicht te krijgen op alle Europese activiteiten en de Brusselse agenda. Je bezoekt het Europese Parlement en andere belangrijke instellingen zoals de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging.

Meer informatie

Voor meer informatie klik hier

Meer informatie over het Public Affairs Programma

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.