Universiteit Leiden

nl en

Debat | Studium Generale

Migratiedebat

Datum
donderdag 16 mei 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
Klein Auditorium

Hoewel migratie altijd een belangrijk Europees thema is geweest, is het sinds april 2015 niet meer weg te denken uit het nieuws. Sinds dat jaar wordt er gesproken van een ware Europese migratiecrisis. Deze crisis werd veroorzaakt door een sterke toename in het aantal asielzoekers door de gewapende conflicten in Libië en Syrië. Daarbij verschenen er nieuwsberichten over bootvluchtelingen die de verdrinkingsdood stierven in de Middellandse Zee.

Inmiddels is het aantal asielzoekers dat naar Europa afreist sterk gedaald. Maar migratie blijft een heet hangijzer. Zo bestaan er in de Zuid-Europese landen bijvoorbeeld nog steeds problemen rondom de opvang van economische en politieke vluchtelingen.
Ook in 2019 staat migratie hoog op de Europese agenda en blijft de Europese Unie zoeken naar structurele oplossingen. Migratie zorgt voor grote uitdagingen, zowel voor de EU, haar lidstaten, de lokale bevolking als voor zij die hun toevlucht zoeken in ons land. Hoog tijd voor een kritische reflectie.

Op donderdagavond 16 mei gaan Leo Lucassen en Paul Scheffer met elkaar (en met u) in gesprek over het onderwerp 'migratie & Europa'. Malou van Hintum zal daarop optreden als gespreksleider.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.