Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Goede keizer, goede rechter. De rechtspraakverzamelingen van de Romeinse jurist Julius Paulus

Datum
donderdag 16 mei 2019
Tijd
Toelichting
Voorafgaand aan lezing om 17.30 borrel in de Moot Court-gang, op A3 (boven het restaurant).
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
B0.31

De rechtshistorische studievereniging Philips van Leyden b.p. nodigt eenieder van harte uit voor een lectio uit eigen gelederen: op 16 mei 2019 zal dr. Elsemieke Daalder haar Dikke van Daalder presenteren. U bent welkom om met haar en de andere aanwezigen van gedachten te wisselen over de rechtspraakverzamelingen van Julius Paulus.

In haar proefschrift met gelijkluidende titel verdedigt Elsemieke Daalder de stelling dat de verzameling gezien kan worden als een gelegenheidsgeschrift. Het was in deze verzameling dat keizer Septimius Severus naar voren treedt als een goede en rechtvaardige keizer-rechter; een beeld dat naadloos aansluit op het publieke zelfbeeld dat de keizer in kwestie toevallig graag naar buiten bracht.

Voorafgaand aan de lezing – vanaf 17.30 uur – wordt er geborreld in de gang van Moot Court. De  lectio zelf gaat om 18.30 uur van start in zaal B031. Hierna zal er in Philipsstijl worden gedineerd in een Leids restaurant. Wees welkom!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie