Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Foxy Lady / Going Up the Country

Datum
dinsdag 21 mei 2019
Tijd
Serie
50 jaar Woodstock
Locatie
Gebr. de Nobel
Marktsteeg 4-8
2312 CS Leiden

Foxy Lady – De seksuele revolutie in de Sixties

Het Woodstockfestival veroorzaakte sensatie en vooral ook schandaal. Met name de vrouwen op het festival zouden zich te losbandig gedragen. Volgens achterdochtige ooggetuigen hing er een wietwolk boven het festivalterrein, liepen vrouwen topless of zonder bh rond en werd er in omliggende velden flink gevreeën. Een groter contrast met de nette, preutse en een tikkeltje puriteinse Amerikaanse burgermaatschappij is bijna ondenkbaar. Wel wakkert Woodstock de discussie aan over vrije opvattingen op het gebied van seksualiteit en voorbehoedsmiddelen. Anneke Ribberink vertelt in haar lezing over de seksuele revolutie van de Jaren ‘60  in de Verenigde Staten en Nederland.

Spreker: Dr. Anneke Ribberink, gastonderzoeker Politieke en Gender Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Going up the country – De Nederlandse festivalgeschiedenis

Als Berry Visser, oprichter van Mojo Concerts, in 1969 over Woodstock hoort, wil hij direct een soortgelijk festival organiseren in Nederland. Dat lukt hem al in 1970. Santana, Jefferson Airplane en Canned Heat treden op in het Rotterdamse Kralingse Bos. En evenals de Amerikaanse voorganger verliep ook dit festival niet geheel volgens planning. Desondanks vormde het Holland Pop Festival de basis voor de succesvolle festivalcultuur in Nederland. Yaël Vinckx schreef 'Volgens Willem. Een onbeschaamde geschiedenis van rock in Nederland'. Mark Kneppers is dj van muziekcollectief Kraak & Smaak. Samen nemen ze je mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse festivalgeschiedenis.

Spreker: Yaël Vinckx, journalist, presentator en schrijver & Mark Kneppers, dj van het muziekcollectief Kraak & Smaak

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.