Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Filmvertoning: Roza of Smyrna (GR 2016, drama 97')

Datum
woensdag 29 mei 2019
Tijd
Serie
Twee steden, één geschiedenis
Locatie
Kijkhuis
Vrouwenkerksteeg 10
2312 WS Leiden

Athene 1987. Tijdens een zoektocht naar objecten voor een tentoonstelling over de Griekse aanwezigheid in Smyrna/Izmir komt de verzamelaar Dimitris op het spoor van een tragische familiegeschiedenis. Via een in bloed gedrenkte bruidsjurk en een oude foto ontvouwt zich het verhaal van Roza, een telg uit een voornaam Smyrniotisch geslacht, die een vreselijk geheim uit haar jeugd met zich meedraagt dat ze zelfs niet aan haar enige overgebleven familielid, haar 28-jarige kleindochter Marianna, heeft durven toevertrouwen. Langzaam wordt de waarheid echter voor haar ontrafelt en komen de geesten uit het gedeelde Grieks-Turkse verleden tot leven.

Deze speelfilm, gebaseerd op de Griekse bestseller  ‘Ismael en Roza’ (Giannis Giannellis-Theodosiadis, 2004), neemt de tragische gebeurtenissen van 1919-1923 in Smyrna als uitgangspunt en verhaalt over de wijze waarop de ‘Klein-Aziatische catastrofe’ decennialang een rol is blijven spelen in de persoonlijke levens van vele Grieken wier familie in die periode als vluchteling naar het land is gekomen. Daarnaast toont de film ook hoe in het hedendaagse Griekenland tegen deze fundamentele periode uit de geschiedenis wordt aangekeken.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.