Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Lezing over Leidse professoren en burgemeesters

Datum
woensdag 17 april 2019
Tijd
Locatie
Aula Stedelijk Gymnasium
Fruinlaan 15
Leiden

Lezing Historische Vereniging Oud Leiden in samenwerking met de begraafplaats Groenesteeg en de Wijkvereniging Professoren- en Burgemeesterswijk

Spreker: Lodewijk Kallenberg
Locatie: Aula Stedelijk Gymnasium, Fruinlaan 15
Tijdstip: 20:00 uur.

De ruim een eeuw oude Professoren- en Burgemeesterswijk telt zo’n vijftig straten, vernoemd naar Leidse hoogleraren en burgervaders. Veertien van hen zijn in de periode 1857-1936 op de historische begraafplaats Groenesteeg ter aarde besteld. Het betreft de hoogleraren Cobet, Cosijn, Dozy, Fruin, De Goeje, Van der Hoeven, Van de Sande Bakhuyzen, Snouck Hurgronje, Suringar, Temminck en de burgemeesters De Laat de Kanter, Du Rieu, Tieboel Siegenbeek en Was. Leidenaars kennen hen van de straatnamen, maar wie waren zij eigenlijk en waar hielden zij zich mee bezig?

In deze lezing wordt over sommigen heel kort, over anderen wat langer het een en ander verteld. Een van hen, Temminck, stond aan de wieg van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, het huidige Naturalis. Een ander, Tieboel Siegenbeek, ‘moest’ tegen zijn zin burgemeester worden. Weer een ander, Snouck Hurgronje, bekeerde zich tot de islam en reisde naar Mekka. Ook is er een, de historicus Fruin, die schreef over ‘Het Beleg en Ontzet van Leiden in 1574’. Nog een ander, Cobet, maakte ruzie met de grote Thorbecke, maar kwam toch nog goed terecht.

Deze en andere verhalen geven kleur aan de historische begraafplaats Groenesteeg, die een flink deel van de 19e en 20e eeuwse geschiedenis van Leiden weerspiegelt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.