Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Werkgroep Taal: Fik Meijer over Cicero

  • Fik Meijer
Datum
dinsdag 2 april 2019
Tijd
Serie
Alumniwerkgroep Taal
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
147

De Romeinse redenaar Cicero was één van de meest invloedrijke sprekers uit de geschiedenis. Zijn werken De Inventione en De Oratore worden tot op de dag van vandaag nog altijd vertaald en gelezen. Nog los van zijn theoretische bijdrage aan de retorica wordt over Cicero ook gezegd dat hijzelf een buitengewoon begenadigd spreker was. Tel daar ook nog eens bij op dat het een invloedrijk staatsman was in een tijd van politieke turbulentie, en dat maakt Cicero tot een zeer interessant onderwerp voor een bijeenkomst van de Werkgroep Taal.

Over de spreker

Fik Meijer was docent klassieke talen aan de Universiteit van Amsterdam. In die hoedanigheid heeft hij vele vertalingen van klassieke werken afgeleverd, en is hij betrokken geweest bij onderwaterarcheologie in de Middellandse Zee. In 2018 schreef hij het boek De sluier van Cicero over de twisten tussen Cicero en Catilina. In dit boek laat Meijer zien hoe Catilina het zwarte schaap van de Romeinse geschiedenis is geworden, en hoe diezelfde technieken vandaag de dag ook nog

Over Werkgroep Taal

Veel afgestudeerden zijn op dagelijkse basis op één of andere manier bezig met taal. Of dat nu is als tekstschrijver of als spreker voor groepen, taal is onvermijdbaar. Bij de Werkgroep Taal spreken jonge alumni met elkaar over academische taalgerelateerde thema´s. Dat gebeurt eens per maand. De bijeenkomsten zijn kosteloos. Indien mogelijk worden er gastsprekers uitgenodigd bij de besproken thema’s. Heb je interesse om aan te sluiten? Mail dan naar werkgroeptaal.leiden@gmail.com.

Interview

Onlangs verscheen een interview met Patrick van Delft, initiatiefnemer van Werkgroep Taal. Je leest het interview hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.