Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Van Ottomaans Selanik naar Grieks Thessaloniki - De wedergeboorte van een stad (1912-917)

Datum
woensdag 24 april 2019
Tijd
Serie
Twee steden, één geschiedenis
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Het Griekse Thessaloniki vormde tijdens de Eerste Wereldoorlog de uitvalsbasis van het zogenoemde. ‘Leger van de Oriënt’, een troepenmacht van circa 300.000 Franse, Engelse, Russische, Servische en Griekse soldaten die vochten aan het Macedonische front.
In augustus 1917 groeide een klein huisbrandje in de overvolle stad uit tot een verwoestende vlammenzee die 2/3 van Thessaloniki in de as legde. Meer dan 70.000 inwoners (hoofdzakelijk joden) raakten dakloos. De herbouw van de stad werd door de Griekse staat voortvarend ter hand genomen als een kans om het joodse en Ottomaanse (multiculturele) verleden fysiek uit te wissen.

De documentaire vertelt – aan de hand van vele gerestaureerde archiefbeelden – het verhaal van de Grote Brand en de wederopbouw, met speciale aandacht voor de Franse architect Ernest Hébrard die Thessaloniki naar westers model moest laten herrijzen als een moderne stad, langs de lijnen van een duidelijk omschreven Griekse identiteit.

Documentary: The Great Fire of Salonica (GR 2017, 62’ English subtitles)

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.