Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Publiekssymposium Kunstmatige Intelligentie

Datum
donderdag 4 april 2019
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
Leiden
Zaal
Lorentzzaal
18:30 – 19:00 Inloop, koffie thee in de hal
19:00 Opening door robot, samen met Maarten Muns
19:05 – 19:15

Aske Plaat - Welkom en algemene introductie AI en maatschappij

19:15 – 19:40 Tessa Verhoef – AI en culturele evolutie: hoe communiceren we met robots op een natuurlijke manier?
19:40 – 20:05 Roy de Kleijn - Kunstmatige intelligentie: afkijken van natuurlijke intelligentie
20:05 – 20:30 Francien Dechesne - AI en ethiek: Ingewikkeldere vraagstukken en/of betere oplossingen?
20:35 – 20:55 Maarten Lamers – AI en creativiteit
21:00 Afsluiting
21:00 – 21:30 Uitloop

Nieuw tijdperk

In de automatisering breekt een nieuw tijdperk aan, dat van de 'de automatisering van de automatisering': kunstmatige of artificiële intelligentie, ook bekend onder de afkorting AI. Deze vorm van intelligentie betreft computers die leren van hun ervaringen, net als mensen, en zelf hun software verbeteren. Vanuit diverse invalshoeken werken Leidse wetenschappers aan kunstmatige intelligentie die de menselijke intelligentie verrijkt. Bij de rechtenfaculteit kijken wetenschappers naar de ethische en morele kanten van AI.

Diverse toepassingen

Aan wat voor toepassingen van AI kunnen we denken? Leidse deskundigen verwachten dat vooral personalised health gaat profiteren. Dat is: op de individuele patiënt toegesneden behandeling, inclusief heel precieze medicatie. Grote hoeveelheden data van patiënten kunnen patronen opleveren waarop dergelijke op maat gemaakte therapieën gebaseerd kunnen worden. AI zal ook helpen bij het ontwerpen van moleculen die betere medicijnen zijn, met minder bijwerkingen. 

Leidse wetenschappers zijn ook sterk in computer vision, het herkennen en interpreteren van beeld. Door het systeem te 'voeden' met scans van zieke organen, kan het leren zelf ziektes op scans te herkennen. Computer vision wordt ook toegepast in de archeologie, bijvoorbeeld bij het (proberen te) traceren van begraafplaatsen, en in zelfrijdende auto's. Die leren van wat ze 'zien' met al hun detectoren.

Ruimte voor vragen en discussie

Geen lange lezingen op het symposium. De sprekers houden het betrekkelijk kort, zodat er volop ruimte is voor vragen uit en discussie met het publiek.

Het symposium is gratis, wel graag aanmelden. Uw emailadres gebruiken we uitsluitend om u vóór het symposium het programma toe te sturen.

Wetenschapsdossier AI

De Universiteit Leiden is een brede universiteit met veel specialismen. Over elk specialisme is op de site van de universiteit een wetenschapsdossier te vinden. Artificiële of kunstmatige intelligentie is één van onze specialismen. De lancering van het wetenschapsdossier hierover begin april, is de aanleiding tot het symposium. 

Leer alles over kunstmatige intelligentie!

Kom naar het gratis publiekssymposium 4 april, 19.00-21.00u, Kamerlingh Onnesgebouw

Aanmelden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.