Universiteit Leiden

nl en

Debat

Live vanuit Maastricht: het grote verkiezingsdebat van het Europees Parlement

Datum
maandag 29 april 2019
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Spaanse trap

De komende verkiezingen voor het Europees Parlement zullen een cruciale impact hebben op de toekomst van het hele Europese continent.

Op 29 april zullen we het debat live streamen op groot scherm vanuit het Theater aan het Vrijthof in Maastricht tussen de kandidaten die door hun Europese politieke partij zijn aangewezen als voorzitter van de Europese Commissie. De leider van de politieke partij die op 23 mei de verkiezingen voor het Europees Parlement wint, zal waarschijnlijk worden benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Deze persoon zal een centrale rol spelen in het omgaan met een aantal crises waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd. Externe en interne economische instabiliteit en de inherente onevenwichtigheid tussen de economieën van de lidstaten hebben de euro gedestabiliseerd en in verschillende lidstaten de kwestie van een 'Exit' op de tafel. Naast een financiële en economische crisis, ontvouwt zich aan de grenzen van de EU een geopolitieke crisis, met toenemende spanningen tussen Europa, de Verenigde Staten en Rusland, en de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee. Kortom, de EU wordt geconfronteerd met verschillende crises waarmee zij kan reageren of kan vervallen in desintegratie en economische stagnatie. Het verkiezingsdebat van het Europees Parlement tussen de leiders van de politieke partijen zal licht werpen op de vraag welke reacties politiek haalbaar worden geacht en, wanneer ze worden uitgevoerd, gevolgen hebben voor elke burger van de Unie.

Na het debat is er een borrel en nabespreking. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.