Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Learning from nature: using plant-soil feedback principles to improve growth and health of a horticultural crop

Datum
dinsdag 21 mei 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Plants and soils from natural ecosystems harbor great diversity of soil microorganisms, which could potentially contribute to the sustainability of horticulture. The knowledge about using wild plant species and soil from natural ecosystem to improve the crop health will advance the application of ecological knowledge in horticulture. In this thesis, I evaluate the possibilities of using wild plant species and grassland soil to enhance the growth and reduce the disease susceptibility of chrysanthemum through plant-soil feedback principles. Grass-conditioned inocula contributed more to chrysanthemum growth than forb- or legume-conditioned inocula, this also lead to better chrysanthemum performance under Pythium treatment. Moreover, by mixing two plant-conditioned inocula, they interacted synergistically in terms of plant health but antagonistically in terms of plant growth. The influence of plant-conditioned inocula on chrysanthemum were still significant after two successive growth cycles, but their effects tended to converge because of the overriding effect of chrysanthemum growth. Inoculating greenhouse soil conditioned by wild plant species or grassland soil to greenhouse soil did not significantly improve the negative effects of greenhouse soil on chrysanthemum growth. Olpidium brassicae was identified as a main fungal pathogen of chrysanthemum when growing in greenhouse soil.

Promotor

  • Prof.dr. M. Bezemer

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.