Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Het Proces & The Day of the Triffids

Datum
donderdag 18 april 2019
Tijd
Serie
Duistere dystopieën
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Het Proces

Wie wil weten wat het begrip 'kafkaësk' inhoudt, zou Het proces van de Tsjechische schrijver Franz Kafka moeten openslaan. Hierin vertelt Kafka het verhaal van ene Josef K. die op een ochtend gewekt wordt door twee onbekende mannen. Hij blijkt gearresteerd te zijn, maar hij weet niet waarom. De rechtszaak die zal volgen is al net zo duister voor K. Hij weet niet waar deze gehouden zal worden, noch wanneer, noch waarvan hij beschuldigd wordt. Kafka’s boek werpt een dystopische blik op onze huidige bureaucratische samenleving, waarin het individu het onderspit delft. Timo Slootweg toont ons de krochten van de bureaucratie in Kafka’s Het Proces

Spreker: Dr. Timo Slootweg, universitair docent Rechtsfilosofie, Universiteit Leiden

The Day of the Triffids

In The Day of the Triffids (1995) van de Britse schrijver John Wyndham (1903 – 1969) ontwaakt hoofdpersonage Bill Masen moederziel alleen in een ziekenhuisbed. Nadat hij voorzichtig het verband van zijn hoofd haalt en de gordijnen van zijn kamerraam opent, realiseert hij zich langzaam dat er iets vreselijks is voorgevallen. Tijdens zijn ziekenhuisopname voltrekt zich een wereldramp. Deze ramp maakt de weg vrij voor een nieuwe speler op het strijdtoneel: de triffid, een rondwaggelende plantensoort met een voorkeur voor mensenvlees. Norbert Peeters vertelt welke lessen we kunnen trekken uit de dystopie van Wyndham en hoe dit boek ons zicht geeft op een aandoening waar wij allen aan lijden: plantenblindheid.

Spreker: Norbert Peeters, filosoof, docent en programmamaker bij Studium Generale

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.