Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Grieken en Turken in Klein-Azië - Vreedzame co-existentie en etnisch geweld

Datum
woensdag 10 april 2019
Tijd
Serie
Twee steden, één geschiedenis
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

De Balkan-oorlogen (1912-1913) zagen de definitieve ontmanteling van Ottomaans Europa.  Tegelijkertijd betekende dit conflict het oplaaien van etnische spanningen in het Egeïsch gebied. De Griekse verovering van Thessaloniki en het Macedonische achterland leidde tot de uittocht van tienduizenden tot dan toe daar woonachtige moslims. Zij vluchten voor het toenemende geweld en werden vervolgens gehuisvest op de kusten van Klein-Azië, in de nabijheid van christelijke gemeenschappen. Als reactie werd door de Ottomaanse overheid een beleid van etnische zuivering van niet-moslims ingezet.
In Phocaea (Foça), een havenstadje ten noorden van Smyrna, werden in juni 1914 aanvallen uitgevoerd op de Grieks orthodoxe bevolking. De Franse archeoloog Felix Sartiaux voerde die zomer ter plaatse opgravingen uit en was getuige van de plunderingen en moordpartijen. Zijn foto’s en verslagen geven een uniek en indringend portret van de gebeurtenissen in Klein-Azië, die een einde zouden betekenen van de relatief vreedzame co-existentie tussen moslims en christenen.

Documentary: The Sacking of Phocaea, 1914 (GR 2016, 50’ English subtitles)

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.