Universiteit Leiden

nl en

Promotie

An integrated view on assuring quality for multimodal therapy in oncologic care

Datum
donderdag 18 april 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Er zijn grote ontwikkelingen gaande binnen de kankerzorg. Dit proefschrift beschrijft in drie delen hoe kwaliteitsmeting kan worden verricht in dit nieuwe tijdperk.

In deel I tonen we aan dat er een zeer grote ziekenhuisvariatie bestaat in het gebruik van postoperatieve chemotherapie bij geopereerde maagkanker patiënten. Wanneer deze patiënten een ernstige complicatie krijgen na de operatie, is de kans op het krijgen van chemotherapie vele malen kleiner. Het zou daarom waardevol zijn om bij multimodale behandelingen de uitkomsten te bespreken in multidisciplinaire teams met als doel gezamenlijke verbetertrajecten op te stellen.

Deel 2 laat zien dat een kwaliteitsregister zoals de Dutch Melanoma treatment Registry (DMTR) waardevolle informatie oplevert sinds de introductie van de nieuwe oncolytica (immunotherapie en doelgerichte therapie). De eerste resultaten van de DMTR tonen aan dat de overleving voor patiënten met een uitgezaaid melanoom in de dagelijkse praktijk is verbeterd tijdens de eerste registratiejaren. Daarentegen hebben patiënten met een ongunstig risicoprofiel weinig baat bij de nieuwe oncolytica. Omdat deze oncolytica erg duur zijn en potentieel ernstige bijwerkingen kunnen hebben, is een goede selectie van patiënten in de dagelijkse praktijk onontbeerlijk.

Doordat de overleving van kankerpatiënten stijgt, worden traditionele uitkomstmaten, zoals overleving en progressievrije ziekte, niet meer gezien als de enige uitkomsten die er toe doen. Het meten van patiënt gerapporteerde uitkomsten (PROMs) is veel belangrijker geworden. Deel 3 beschrijft het proces en het resultaat van twee internationale werkgroepen die een set met patiëntgerichte uitkomsten heeft ontwikkeld voor borst- en darmkanker, waarbij het merendeel met kan worden gemeten.

Volledige samenvatting (pdf)

Promotoren

  • Prof.dr. J.J.M. van der Hoeven
  • Prof.dr. R.A.E.M. Tollenaar

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.