Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Aantekeningen uit het ondergrondse & Wij

Datum
donderdag 11 april 2019
Tijd
Serie
Duistere dystopieën
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Aantekeningen uit het ondergrondse

Het verhaal Aantekeningen uit het ondergrondse (1864) van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski is geen voor de hand liggend dystopisch werk. Toch past het verhaal uitstekend in dit genre. Dostojevski schreef zijn boek als een aanklacht tegen het Verlichtingsideaal. Het boek begint met een tirade van de ondergrondse man die zich afzet tegen de ‘zekere Heren’ die een onwrikbaar geloof stellen in de wetenschap, vooruitgang en de fictie van de maakbaarheid van de samenleving. Met Claudia Bouteligier dalen wij af in het ondergrondse en zien wij hoe actueel Dostojevski’s kritiek op de idealen van de Verlichting nog steeds is.

Spreker: Mr.dr. Claudia Bouteligier, universitair docent Rechtsgeleerdheid, Erasmus Universiteit Rotterdam

Wij

Vaak ontbreekt Wij van de Russische schrijver Jevgeni Zamjatin (1884-1937) in de reeks van bekende dystopische werken, en dat terwijl deze futuristische roman van grote invloed was op het werk van zowel Huxley als Orwell. Zamjatins verhaal speelt zich af in het jaar 3000. D-503 (namen bestaan niet meer), een ingenieur die een ruimteschip bouwt waarmee de boodschap van de Weldoener naar andere planeten kan worden gebracht, wordt verliefd op I-330, die deel blijkt uit te maken van een groep ontevredenen die de weg naar de woeste wereld buiten de Muur heeft gevonden, waar nog mensachtige wezens wonen. Otto Boele leidt ons rond door de ommuurde glazen stad uit Wij waar de inwoners onder de hoede staan van de Weldoener en begluurd worden door een leger van spionnen en verklikkers.

Spreker: Dr. Otto Boele, universitair hoofddocent Contemporaine Russische literatuur, Romantiek en Russische cinema, Universiteit Leiden

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.