Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Werkgroep Taal: Lucas van der Deijl over Spinoza

  • Lucas van der Deijl
Datum
dinsdag 5 maart 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
147

Werkgroep Taal: Lucas van der Deijl over Spinoza

Baruch Spinoza is wellicht één van de bekendste Nederlandse filosofen uit de Gouden Eeuw. Zijn inzichten over God en de natuur zijn wellicht heden ten dage de bekendste overblijfselen van de denkbeelden van Spinoza. In zijn bekende werk Ethica, uitgegeven na zijn dood, spreekt hij vrij over het idee dat het Goddelijke hetzelfde is als de natuur. Spinoza ontwikkelde zich als filosoof in Amsterdamse kringen van vrijdenkers, maar woonde ook lange tijd in Rijnsburg, vlakbij Leiden.

Over de spreker

Lucas van der Deijl is sinds oktober 2017 als promovendus verbonden aan de capaciteitsgroep Nederlandse letterkunde van de UvA. Zijn onderzoek richt zich op de verspreiding en adaptatie van Cartesiaans en Spinozistisch denken in vroegmoderne Nederlandse literatuur (1640-1720). Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor Jan Hendrik Glazemaker (1620-1682), die het werk van beide filosofen naar het Nederlands vertaalde. Op methodisch vlak combineert deze studie kwalitatieve en kwantitatieve analyses, opdat grotere tekstcollecties onderzocht kunnen worden. Het project werd gefinancierd vanuit het NWO-fonds 'Promoties in de Geesteswetenschappen 2017'.

Over Werkgroep Taal

Veel afgestudeerden zijn op dagelijkse basis op één of andere manier bezig met taal. Of dat nu is als tekstschrijver of als spreker voor groepen, taal is onvermijdbaar. Bij de Werkgroep Taal spreken jonge alumni met elkaar over academische taalgerelateerde thema´s. Dat gebeurt eens per maand. De bijeenkomsten zijn kosteloos. Indien mogelijk worden er gastsprekers uitgenodigd bij de besproken thema’s. Heb je interesse om aan te sluiten? Mail dan naar werkgroeptaal.leiden@gmail.com.

Interview

Onlangs verscheen een interview met Patrick van Delft, initiatiefnemer van Werkgroep Taal. Je leest het interview hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.