Symposium - New Perspectives on Chinese Writing

Witte Singel 27
2311 BG Leiden
Vossiuszaal

Nep-karakters op Delfts blauw, geklieder van jonge monniken, de 'verworpen verwerping' van het karakterschrift, kalligrafie op stoeptegels: op maandag 20 mei 2019 zet de Universiteit Leiden het Chinese schrift in de schijnwerpers. Experts uit binnen- en buitenland doen verslag van onderzoek naar dit eeuwenoude maar springlevende schrift. Tijdens dit Engelstalige symposium is ook een breed scala aan schatten uit de Leidse Aziƫ-bibliotheek te zien, van oeroud tot splinternieuw.

Chinees schrift in Leiden

Met het groeiende belang van China in de wereld komen we het Chinese schrift steeds vaker tegen in het dagelijks leven: niet alleen in Aziatische winkels en restaurants, maar ook op kledingmerkjes, in routebeschrijvingen en in gebruiksaanwijzingen. Het verspreiden van kennis over dit bijzondere schrift is een eeuwenlange traditie in Leiden, waar bijzondere collecties getuigen van een enorme rijkdom aan verschijningsvormen. Op 20 mei doen we recht aan deze verscheidenheid met een reeks presentaties van baanbrekend onderzoek op basis van uniek materiaal.

Keynote

Gastspreker is Dr. Imre Galambos van de Universiteit van Cambridge. dr. Galambos is een autoriteit van wereldfaam op het gebied van Chinese handschriften. Zijn specialiteit is de middeleeuwse schriftcultuur, waarover veel bekend is geworden dankzij archeologische vondsten in de Chinese woestijn. Naast een verslag van eigen onderzoek zal dr. Galambos ook een presentatie verzorgen van zeldzame codex-manuscripten uit de collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Aanmelden kan via de Engelstalige pagina.

Meld u nu aan!