Universiteit Leiden

nl en

Leidse lezingen over de Arabische taal en cultuur | 2019 (I)

Schrift en schrijfcultuur in pre-islamitisch Arabië: de inscripties uit Dadān (600-100 v.Chr.)

Datum
zondag 17 maart 2019
Tijd
Toelichting
Gratis te bezoeken, aanmelding vereist
Serie
Leidse lezingen over de Arabische taal en cultuur
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Zaal
Leemanszaal
Kaart met ruwe weergave van de locatie van Dadan

Bij pre-islamitisch Arabië denk je misschien niet meteen aan geschreven teksten. Toch werd er in 600 voor Christus in de oude oase van Dadān (modern al-ʿUlā), volop geschreven. Vandaag de dag herinneren nog zo’n 2.000 inscripties in steen ons aan de rijke schrijfcultuur van deze oude oase. Deze teksten bevatten veel variatie. In hoe ze eruit zien, en waar ze over gaan, maar ook in de taal die erin voorkomt. Juist deze variatie geeft ons een uniek kijkje in de geschiedenis van de taal, de rol die status en geld speelden in het opstellen en laten uitvoeren van een inscriptie, en zelfs de manier waarop mensen leerden schrijven.

Deze lezing zal je meenemen naar het oude Dadān, en laten zien wat deze teksten van meer dan 2.500 jaar oud ons kunnen vertellen over de rol die geschreven teksten speelden in rituelen, het dagelijks leven en onderwijs.

Over Fokelien Kootstra

Fokelien Kootstra heeft net haar PhD onderzoek afgerond naar pre-islamitische inscripties en schrijfcultuur op het Arabisch Schiereiland bij het LIAS (Leiden Institute for Area Studies) aan de Universiteit Leiden. De inscripties die ze voor haar onderzoek bestudeerde bevatten veel taalkundige variatie. Haar onderzoek richtte zich op de vraag: waar komt deze variatie vandaan? Deze vraag heeft ze vanuit taalhistorisch, en sociolinguitisch perspectief bekeken. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten in de schrijfcultuur van pre-islamitisch Arabië.

Praktische informatie

De toegang is gratis; aanmelden kan via deze link. Na de lezing is er koffie en thee voor alle bezoekers. Ben je in het bezit van een museumkaart, vergeet deze dan niet mee te nemen! Deze lezing is in het Nederlands. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.