Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Pelgrim - Leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje

  • Philip Dröge
Datum
woensdag 13 maart 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Op een gebrandschilderd gedenkraam in het groot auditorium van het Academiegebouw staat arabist Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) afgebeeld tussen andere Leidse beroemdheden zoals Hugo de Groot, Johan Thorbecke, Johan Huizinga en Hendrik Lorentz. En even verderop, op Rapenburg 61, staat zijn woning: het Snouck Hurgronjehuis. Maar wie was deze illustere Leidenaar? Biograaf Philip Dröge omschrijft hem in zijn boek Pelgrim: leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje als spion, arabist en pelgrim. Maar voor hij deze etiketten verdiende, studeerde Snouck Hurgronje Theologie en Semitische Talen aan de Leidse universiteit. Later bekeert hij zich tot de islam om een bezoek te kunnen brengen aan Mekka, als een van de eerste westerse geleerden. En daar blijft het niet bij. Tijdens deze lezing vertelt Dröge u over de rol die Snouck Hurgronje samen met kolonel Van Heutsz speelt in de Atjehoorlog, hoe hij hoogleraar Arabisch en later rector magnificus werd aan de Universiteit Leiden en nog veel meer.

Drs. Philip Dröge is freelancejournalist, auteur, en oprichter en hoofdredacteur van het populairwetenschappelijke persbureau FAQT

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.