Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit

Europees Verkiezingsdebat voor jonge alumni

Datum
woensdag 27 maart 2019
Tijd
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311ES Leiden
Zaal
Lorentzzaal

Een verslag van de avond

Op woensdag 27 maart 2019 vond in de Lorentzzaal in het Kamerlingh Onnes Gebouw het verkiezingsdebat tussen jonge kandidaten voor het Europees Parlement plaats. De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen dreunde nog na, toen om 20:00 uur het debat werd geopend door de debatleider, prof. dr. Richard Lawson. Kandidaten van het CDA, de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, D66, VVD en Volt kruisten de spreekwoordelijke degens over uiteenlopende onderwerpen. Het klimaatbeleid kwam voorbij, maar ook over migratie, defensie en handelsbeleid werd gedebatteerd. Plenaire debatten werden afgewisseld met debatten tussen enkele deelnemers en hoewel er soms flinke meningsverschillen waren bleven de deelnemers vriendelijk en beleefd. Ook de nodige humor ontbrak niet en de goed gevulde zaal barstte meerdere keren in lachen uit.

Professor Lawson leidde het debat uitstekend en zijn enthousiasme voor de Europese politiek werkte aanstekelijk. Na afloop van het debat antwoordde een van de toehoorders op de vraag of hij na dit debat wist op wie hij zou stemmen: “Ik weet na vanavond in ieder geval op welke partijen ik niet ga stemmen, dus het debat heeft een deel van mijn twijfel weggenomen.”

Europees Verkiezingsdebat voor Jonge Alumni

Met de Provinciale Statenverkiezingen achter de rug staan de volgende verkiezingen alweer voor de deur: in mei vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats! Er spelen grote thema’s in Europa over onder andere de onderhandelingen rond Brexit, het tegengaan van klimaatverandering en de gevolgen van migratie. Om inzicht te krijgen in de standpunten van de verschillende partijen organiseert het Jonge Alumni Netwerk van de Universiteit Leiden op 27 maart een debat tussen jonge kandidaten voor het Europees Parlement.

Tijdens het debat zullen kandidaten van landelijke partijen in discussie gaan over actuele onderwerpen die op het moment spelen in Nederland en Europa, maar ook zaken die specifiek belangrijk zijn voor jonge alumni, zoals werkgelegenheid en huisvesting. Daarnaast zullen de kandidaten hun motivatie toelichten om zich kandidaat te stellen voor het Europees Parlement. Het debat wordt geleid door Rick Lawson, hoogleraar Europeesrecht aan de Universiteit Leiden. 

De volgende kandidaten en partijen doen mee aan het debat:

Anil Kumar ChristenUnie
Daan Versteeg CDA
Liesje Schreinemacher VVD
Mohammed Chahim PvdA
Reinier van Lanschot Volt
Samira Rafaela D66
Dirk-Jan Koch GroenLinks


De avond wordt afgesloten met een borrel (op eigen kosten).

Meer info en aanmelden

Datum Woensdag 27 maart 
Tijd 19:30 uur inloop, 20:00 uur start
Locatie Kamerlingh Onnes Gebouw
Kosten  Gratis
Voor wie Het debat is toegankelijk voor alumni van de Universiteit Leiden t/m 35 jaar, aanmelden is verplicht.
Aanmelden Aanmelden kan via deze link
 
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.