Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De Kaäba van Katwijk - Over de zeespiegelgeschiedenis van de mens

  • Prof.dr. Salomon Kroonenberg
Datum
woensdag 27 maart 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Op de laatste klimaatconferentie in het Poolse Katowice klonken opnieuw alarmerende berichten over een zeespiegelstijging als gevolg van klimaatsverandering. Daarbij is het echter van belang om te weten dat de zeespiegel nooit stabiel is geweest. In Spiegelzee: de zeespiegelgeschiedenis van de mens (2017) toont Salomon Kroonenberg hoe onze prehistorische voorouders kampten met zeespiegelstijgingen en dalingen. Aan het begin van zijn boek brengt de auteur een bezoek aan het strand van Katwijk. Hier stond in de zomer van 2008 een zwarte kubus van acht meter hoog. Bezoekers van deze Katwijkse Kaäba kregen een inkijk in de zeespiegelgeschiedenis over een periode van 120.000 jaar: de tijd dat Homo sapiens de aarde bevolkte. Aan het begin van deze periode, in het Eemien (de warme periode tussen de laatste twee ijstijden), stond de zeespiegel zo’n zes meter hoger dan nu. Terwijl 20.000 jaar geleden, in het Weichselien (het koudste deel van de laatste ijstijd), de zeespiegel meer dan honderd meter lager lag dan nu. In deze lezing bespreekt Kroonenberg welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen en hoe geleerden dit te weten zijn gekomen.

Prof.dr. Salomon Kroonenberg, auteur en emeritus-hoogleraar Geologie aan de Technische Universiteit Delft

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.