Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De eerste reis van James Cook

  • Jeroen Bos
Datum
woensdag 6 maart 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Ongeveer tweeëneenhalve eeuw geleden verlaat kapitein James Cook met de driemaster ‘HMS Endeavour’ de Engelse havenstad Plymouth voor zijn eerste tocht rond de wereld. De Endeavour-expeditie heeft als doel om op het pas ontdekte eiland Tahiti de Venusovergang te observeren, een buitengewoon zeldzaam hemelverschijnsel. Maar de hoofdbestemming van de reis is een andere. Cook krijgt geheime instructies mee van de Royal Navy om in de Stille Oceaan op zoek te gaan naar een nog onontdekt continent. Maar het zogeheten Terra Australis Incognita vindt hij niet. Wel omzeilt Cook als eerste de beide hoofdeilanden van Nieuw-Zeeland en brengt hij de Australische oostkust in kaart. Na bijna drie jaar arriveert het schip op 12 juli 1771 weer in Engeland met aan boord een schat aan wetenschappelijke informatie.
Onder begeleiding van historicus en auteur Jeroen Bos volgen wij Cook in het kielzog van de HMS Endeavour. Ook zal Bos aandacht besteden aan de Nederlandse connectie met Cooks wereldreis en de beeldvorming van de door Cook bezochte gebieden.

Spreker: Drs. Jeroen Bos, auteur, historicus en informatiespecialist, werkzaam bij de Universitaire Bibliotheken Leiden, Universiteit Leiden

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.