Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De afgrond laten spreken

Datum
dinsdag 26 maart 2019
Tijd
Serie
In de collegebank bij prof. Cleveringa
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Spreken over de oorlog is lang heel moeilijk geweest. Ook aan de Universiteit Leiden herdenken we liever de heroïsche toespraak van Cleveringa dan wat er gebeurd is met de studenten en docenten die slachtoffer werden van de nazi’s. Waarom is dat eigenlijk zo moeilijk? En welke vormen van herinnering zijn er dan wel mogelijk? In deze lezing bespreken we hoe literatuur, kunst en film de Holocaust representeren en zo bijdragen aan Cultural memory van deze periode. Hoewel er lang een taboe rustte op fictie over de Holocaust, kan juist de verbeelding helpen om de gruwel in al haar betekenisloosheid onder ogen te zien en te herinneren. We gaan op deze avond ook na waar de morele en ethische grenzen liggen van deze werken: waarom is het een kitsch en het ander niet, waarom roept het een protest op en het ander niet?

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.