Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Leids Historisch Dispuut Merlijn

Bestemming ruimte, doelwit Aarde

  • Frank Israel
Datum
woensdag 27 maart 2019
Tijd
Serie
Leids Historisch Dispuut Merlijn
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
Zaal 1.47

Hierbij nodigen wij jullie uit voor onze lezing op 27 maart aanstaande om 20.00u. Deze wordt gehouden door prof. dr. Frank Israel, emeritus hoogleraar Nabije Sterrenstelsels aan onze universiteit. Onderwerp is de geschiedenis van de ruimtevaart. 

De ruimtevaart had zijn daadwerkelijke begin onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. In tegenstelling tot de populaire opvatting waren exploratie en wetenschappelijk onderzoek van weinig of geen belang, De drijfveren waren militair en later ook overwegingen van nationaal prestige. De vroege ruimtevaart diende vooral militair-strategische belangen. In de jaren vijftig en zestig combineerde hij lange tijd diep sociaal-politiek pessimisme met onrealistisch technisch optimisme. Interessante aspecten zijn: de eerste strategische studies (bijv. de RAND-studie onmiddellijk na WW II), de ontwikkeling van militaire raketten die al voor hun operationele fase verouderd waren, het overheersend belang van spionage vanuit de ruimte, de felle rivaliteit zowel tussen leger en luchtmacht van de VS als tussen de grote ontwerpbureaus in de USSR, toeval en ongerelateerde politiek, civiele kunstmanen als dekmantel voor militaire projecten, de opkomst van de praktische ruimtevaart, de race naar de maan, de nipte zege van de VS en de oorzaak van het falen - op het laatste moment - van de Sovjet-Unie, nu 50 jaar geleden. Parallel tussen Antarctica en de Maan.

Lezingen van Leids Historisch Dispuut Merlijn

Merlijn organiseert zes maal per jaar een lezing over uiteenlopende onderwerpen door specialisten van binnen de Universiteit Leiden of van daarbuiten. Daarbij wordt zo veel mogelijk aangehaakt bij de actualiteit van het geschiedkundig onderzoek. De lezingen worden meestal gehouden in het Lipsiusgebouw van de Faculteit Geesteswetenschappen en zijn in het algemeen vrij toegankelijk.

Verder op het programma:  

  • Donderdag 11 april 14.30u mini-excursie naar museum Boerhaave. Opgeven kan nog tot 26 maart.
  • Zaterdag 18 mei symposium (hele dag) ter ere van het 30-jarigbestaan van ons dispuut. Thema: Ontdekkingsreizen. Binnenkort ontvangt u het programma en verdere informatie.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.