Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Alexandrië onder keizer Augustus

  • Prof. dr. Peter van Minnen
Datum
dinsdag 26 maart 2019
Tijd
Toelichting
Zaal open van 19:30 - 22:00u. Na afloop wordt door de Leidse Papyrologie+ Groep een drankje aangeboden.
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Zaal
Tempelzaal

Het Leids Papyrologisch Instituut, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden, organiseert op dinsdag 26 maart 2019 de jaarlijkse Leidse Papyrologielezing, die dit keer zal worden gehouden door prof. dr. Peter van Minnen (University of Cincinnati). De titel is:

Alexandrië onder keizer Augustus


Samenvatting
Er zijn geen papyri gevonden in Alexandrië zelf, maar ca. 200 Griekse papyri uit Alexandrië uit de tijd van keizer Augustus werden elders in Egypte gerecycled als mummiecartonnage en zijn zo voor ons bewaard gebleven. De meeste van deze papyri betreffen allerhande overeenkomsten tussen individuele Alexandrijnen, inclusief Joden, vrouwen, vrijgelatenen en slaven. De lezing gaat in op wat deze papyri ons kunnen vertellen over de sociale geschiedenis van de antieke wereld (bijv. huwelijk en echtscheiding), over het leven in een grote stad (bijv. de aanvoer van melk en bier), en over de impact van Rome (bijv. keizerlijke slaven en vrijgelatenen).

Over de spreker
Peter van Minnen is hoogleraar klassieke talen aan de University of Cincinnati sinds 2002. Hij studeerde klassieke talen en geschiedenis in Leiden en Leuven (PhD 1997). Hij is papyroloog en sinds 2006 redacteur van het Bulletin of the American Society of Papyrologists.

Plaats en tijd
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden (Tempelzaal)

Dinsdag 26 maart 20

20.00 uur - 22:00 (zaal open om 19.30 uur)

Na afloop wordt door de Leidse Papyrologie+ Groep een drankje aangeboden.

Overige informatie
Toegang gratis, graag aanmelden bij dr. Cisca Hoogendijk

Georganiseerd namens de Leidse Papyrologie+ Groep, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, en mogelijk gemaakt door het Legaat Plug.

​ Prof.dr. Peter van Minnen aan het werk ​
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.