A Molecular Journey

Promotoren

• Prof.dr. M.R. Hogerheijde
  • Prof.dr. E.F. van Dishoeck

De conclusie van het proefschrift is dat de meeste moleculen die aanwezig zijn in lage- en hoge-massa stervormingsgebieden (lage-massasterren zijn lichter dan de zon, hoge-massa zwaarder, soms wel honderd keer zo zwaar), ook aanwezig zijn in kometen in ons zonnestelsel. Dit geeft aan dat moleculen die aanwezig waren toen ons zonnestelsel zich vormde, en waar uiteindelijk leven ontstaan is, ook aanwezig zijn in andere stervormingsgebieden. Dus ook al is er nog geen leven gevonden buiten dat op aarde, de moleculaire bouwstenen voor leven zijn zeker aanwezig in andere stervormingsgebieden. Verdere studie kan antwoord geven op de vraag hoe precies het leven in ons zonnestelsel heeft kunnen ontstaan.

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden