Universiteit Leiden

nl en

Festival

Women and Girls in Science Day

Datum
zaterdag 9 februari 2019
Tijd
Locatie
Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden
Ervaar samen hoe leuk de bètawetenschap is!

Op zaterdag 9 februari 2019 vieren we de 'International Day of Women and Girls in Science 2019' in Leiden!

Op deze door de Verenigde Naties ingestelde jaarlijkse dag organiseert de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde van de Universiteit Leiden samen met VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) een feestelijke dag voor (vrouwelijke)wetenschappers, promovendi, studenten en scholieren. Ook alumnae (met dochters en kleindochters) zijn van harte uitgenodigd.

We willen deze dag graag samen met je vieren, dus iedereen – man of vrouw, jong of oud – is van harte welkom! Het wordt een dag vol prominente sprekers, leuke workshops en experimenten en andere vrolijke activiteiten.

Programma

Tijd Onderdeel
09:30 Registratie en inloop
10:00 Opening van de dag door Jacqueline Prins, Directeur Emancipatie bij het Ministerie van OCW, samen met 4 generaties bètadames
10:30 Interactieve presentatie door Robbert Dijkgraaf, ‘Vrouwen in de wetenschap die mij inspireren’
11:00 Start van workshops, doe-activiteiten en signeersessie van Els Kloek, auteur van ‘1001 Vrouwen’  
12:00 Lunch
13:00 Presentatie door Felienne Hermans, ‘Hoe leer je eigenlijk programmeren?’
13:30 Presentatie van Ewine van Dishoeck over vrouw & carrière
14:00 Einde Women and Girls in Science Day

Dagvoorzitter is Ans Hekkenberg. Ans is redacteur bij New Scientist en voormalig hoofd communicatie bij het Centrum Wiskunde & Informatica. Ze is een gepassioneerd wetenschapscommunicator met een achtergrond in de natuur- en sterrenkunde. Je vindt haar op Instagram en Twitter als @GirlForScience.

Workshops

Tussen 11:00 en 12:30 worden er verschillende workshops aangeboden. De workshop vinden plaats op gezette tijden op de begane grond van het Gorlaeus Gebouw in de zalen 1, 2 en 3.

De sessie wordt geleid door Cocky Booij, directeur van VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

Hoe ouders genderstereotypen in hun opvoeding kunnen vermijden. Door Joyce Endendijk, Assistant Professor Universiteit Utrecht.

Hoe staat het met de vrouwen in de wetenschap en welke stimuleringsacties vinden plaats in Nederland om de wetenschapscultuur inclusief te maken? Door Astrid Zuurbier, Senior Beleidsmedewerker NWO Exacte en Natuurwetenschappen.

Iedereen kan leren programmeren! Zet vandaag je eerste stappen op programmeergebied.

Spectaculaire demonstratie op het centrale podium rondom vloeibaar stikstof, verzorgd door Stichting Rino.

Doe-activiteiten

Tussen 11:00 en 12:30 worden er doorlopend doe-activiteiten aangeboden. Je kan alle activiteiten vinden op de eerste etage en begane grond van het Gorlaeus Gebouw.

Vloeibaar stikstof helpt je even helemaal los te komen van de zwaartekracht.

Een fotograaf is aanwezig om de hoogleraren in spe vast te leggen en zal achteraf de foto's toesturen. Selfies maken mag natuurlijk ook!

Voor drukke dames: krijg kleur- en stijladvies van de stylistes van StyleYourLab of onderga een stoelmassage bij de masseurs van WorkMassage.

Kom veelvlakken vouwen van papier! We vouwen zeshoeken die wel magisch lijken en oneindig vaak in zichzelf door kunnen draaien. Daarnaast vouwen we veelvlakken die je kunt gebruiken om je eigen molecuul uit papier te maken. Na afloop kun je je creaties meenemen naar huis om aan al je vrienden en familie te laten zien.

In de bakfiets van de Hortus botanicus Leiden vind je unieke planten van over de hele wereld. 

Ontdek het universum en laat je verwonderen!

Pauline Maas is aanwezig om kinderen te leren om met veel plezier te programmeren met het minicomputertje Micro:bit

Doe jij onderzoek dat een groot publiek verdient en kan je helder en begrijpelijk schrijven over complexe onderwerpen?Vind jij het ook belangrijk dat er tegenwicht geboden wordt aan fake news? Ga dan meewerken aan het blogplatform wetenschap.nu. Je hoeft niet meer te wachten tot je gevonden wordt door een journalist, maar kan zelf je eigen tekst maken en publiceren.

En mocht een journalist je onderzoek dan toch oppikken? Dan helpt Karin van den Boogaert van wetenschap.nu met het goed verwoorden van je boodschap in een inspirerende en doelgerichte media- of interviewtraining. Kom naar de stand van RISE en meld je aan!

Els Kloek is historica. Met 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (Vantilt 2013) is zij doorgebroken bij een breed publiek. Het boek was genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs van 2013 en werd in 2016 benoemd tot Beste geschiedenisboek aller tijden door de lezers van Historisch Nieuwsblad. Haar boek Vrouw des huizesEen cultuurgeschiedenis van de Nederlandse huisvrouw (Balans 2009) was genomineerd voor de Libris-Geschiedenisprijs van 2010.

Aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.