Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Werkgroep Taal: Maarten van Leeuwen over Stilistiek

Datum
dinsdag 5 februari 2019
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
227

Het zal voor nagenoeg niemand een verrassing zijn dat er verschillende manieren zijn om grofweg hetzelfde uit te drukken. Zo had in de eerste zin van dit tekstkader ook ‘bijna geen mens’  kunnen staan in plaats van ‘nagenoeg niemand’. Wat wellicht minder tot het collectief begrip behoort, is dat deze verschillende formuleringsvormen bij kunnen dragen aan verschillende teksteffecten. Stilistiek is de studie die zich bezighoudt met het onderzoeken van de effecten van formuleringsvormen.

Over de spreker

Het onderzoek van Maarten van Leeuwen richt zich op de stilistische analyse van het politieke discours. Dat doet hij bij de Universiteit Leiden, waar hij werkzaam is als docent en onderzoeker bij de opleiding Nederlandse taal en cultuur. In zijn boek Stijl en politiek laat Maarten van Leeuwen zien welke stilistische keuzes mede ten grondslag liggen aan de indruk dat Geert Wilders een ‘politieke outsider’ is, en waarom Alexander Pechtold deel uitmaakte van het ‘establishment’.

Over Werkgroep Taal

Veel afgestudeerden zijn op dagelijkse basis op één of andere manier bezig met taal. Of dat nu is als tekstschrijver of als spreker voor groepen, taal is onvermijdbaar. Bij de Werkgroep Taal spreken jonge alumni met elkaar over academische taalgerelateerde thema´s. Dat gebeurt eens per maand. De bijeenkomsten zijn kosteloos. Indien mogelijk worden er gastsprekers uitgenodigd bij de besproken thema’s. Heb je interesse om aan te sluiten? Mail dan naar werkgroeptaal.leiden@gmail.com.

Interview

Onlangs verscheen een interview met Patrick van Delft, initiatiefnemer van Werkgroep Taal. Je leest het interview hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.