Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Rudolf van Lier Lezing 2019: 'Muzik di zumbi: Caribische stemmen in Nederlandse musea'

Datum
15 februari 2019
Tijd
Bezoekadres
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019
Ras Elijah, 'Muzik di zumbi'

Valika Smeulders is onderzoeker en gespecialiseerd in maatschappelijke diversiteit, erfgoed en het slavernijverleden. Zij is verbonden aan het KITLV in Leiden, het Rijksmuseum in Amsterdam en Pasado Presente in Den Haag.

In Muzik di zumbi: Caribische stemmen in Nederlandse musea zal zij een analyse presenteren van de dynamiek binnen en tussen Nederlandse erfgoedinstellingen en Caribische culturele ondernemers. Dwingen elkaar tegensprekende perspectieven op de koloniale geschiedenis een nieuw Nederlands eenheidsnarratief af? 

Programma

  • 19.00 uur - Inloop
  • 19.30 uur - Welkomstwoord namens de Werkgroep Caraïbische Letteren door Peter Meel
  • 19.40 uur - Rudolf van Lier Lezing, getiteld Muzik di zumbi: Caribische stemmen in Nederlandse musea uitgesproken door Valika Smeulders
  • 20.15 uur - Reactie door panel: Marco van Baalen (Haags Historisch Museum), Dyonna Benett (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) en Mitchell Esajas (The Black Archives)
  • 20.30 uur - Discussie met de zaal
  • 21.50 uur - Sluiting

Het programma begint om 19.30 uur precies.

Rudolf van Lier Lezing

De tweejaarlijkse Rudolf van Lier Lezing wordt georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren. R.A.J. van Lier was van 1949 tot 1980 buitengewoon hoogleraar in de sociologie en cultuurkunde van Suriname, de Nederlandse Antillen en het Caraïbisch gebied aan de (Rijks)Universiteit Leiden.

Aanmelden

Indien u de lezing wenst bij te wonen, kunt u zich tot 8 februari 2019 aanmelden via dit formulier. U kunt maximaal twee mensen aanmelden. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen via het e-mail adres vanlierlezing@hum.leidenuniv.nl.

Locatie

De lezing zal plaatsvinden in het Lipsiusgebouw van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, zaal 019 (begane grond), Cleveringaplaats 1 te Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie