Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Is it Possible to Build World Order Without American Hegemony?

Datum
5 februari 2019
Tijd
Bezoekadres
Anna van Buerenplein
Anna van Buerenplein 301
2595 DG The Hague
Zaal
Auditorium

De tijd van de westerse hegemonie is voorbij. Of Amerika zelf daalt of gedijt onder het leiderschap van president Trump, de naoorlogse liberale internationale orde geschraagd door Amerikaans militair, economisch en ideologisch primaat en ondersteund door mondiale instellingen die haar macht en doel dienen, komt ten einde. Maar wat zal er in de plaats komen? Een Chinese wereldorde? Een opnieuw gevormde vorm van Amerikaanse hegemonie? Een geregionaliseerd systeem van wereldwijde samenwerking, inclusief grote en opkomende machten?

Terwijl de VS een belangrijke factor in de wereld zullen blijven, beweert Prof Acharia dat het het vermogen heeft verloren om de wereldorde naar eigen belang en imago vorm te geven. Als gevolg hiervan zal de VS een van een aantal ankers zijn, waaronder opkomende machten, regionale troepen en een concert van de oude en nieuwe machten die een nieuwe wereldorde vormen. Met het weigeren van labels zoals multipolair, apolair of G-Zero, vergelijkt Acharya het opkomende systeem met een multiplex theater, dat een keuze biedt uit plots (ideeën), regisseurs (macht) en actie (leiderschap) onder één dak. Ten slotte reflecteert hij op het beleid dat de VS, opkomende machten en regionale actoren moeten volgen om de stabiliteit in deze gedecentreerde maar onderling afhankelijke multiplexwereld te bevorderen.

For more information on registration, please visit the English event site

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie