Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Parlementen gekozen door een loterij: een willekeurig gekozen tweede kamer

Datum
dinsdag 26 februari 2019
Tijd
Toelichting
Free entry, no registration required.
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Spanish Steps

Abstract

De twee traditionele rechtvaardigingen voor het tweekamerstelsel zijn dat de tweede kamer een wetgevende toets functie vervult (verbetering van de kwaliteit van de wetgeving) en een evenwichtsfunctie (controle geconcentreerde macht en bescherming van minderheden). Ik geef hier een derde rechtvaardiging voor het tweekamerstelsel, met één gekozen kamer en een andere door het lot gekozen kamer, als een institutioneel compromis tussen tegenstrijdige imperatieven waarmee de representatieve democratie wordt geconfronteerd: verkiezingen zijn een mechanisme van verantwoording en politiek optreden van mensen, maar zijn onvoldoende voor een bevredigende responsiviteit en lopen tegen onpartijdigheid en politieke gelijkheid; sortering is een mechanisme voor onpartijdigheid en gelijkheid, en voor het verbeteren van responsiviteit, maar niet voor het afleggen van verantwoording door vertegenwoordigers of voor het politieke beleid van mensen.

Terwijl de twee traditionele rechtvaardigingen voor het tweekamerstelsel aanvankelijk voortkwamen uit anti-egalitaire premissen (over de behoefte aan elite wijsheid en de noodzaak om de elite te beschermen tegen de velen), is de derde rechtvaardiging hier gebaseerd op egalitaire premissen over de noodzaak om staatsinstellingen te beschermen tegen gevangenneming door de machtigen en de noodzaak om alle burgers als politiek gelijken te behandelen.

Voor meer informatie over deze lecture en de lecturer Arash Abizadeh, ga naar de Engelse pagina.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.