Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Meer, sneller, groter, maar vooral beter!

Datum
donderdag 21 februari 2019
Tijd
Locatie
Huygens
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
Zaal
De Sitterzaal

Direct aanmelden

Kun je er niet bij zijn? Kijk de livestream! Hier kan je ook de lezing terugkijken wanneer het jou uitkomt. 

Beeld is een van de belangrijkste informatiebronnen in de levenswetenschappen. Met microscopen interpreteren we wat er met een levende cel, orgaan of een heel organisme gebeurt. De beeldtechnologie is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. We krijgen steeds meer en grotere beelden en ook nog in meerdere dimensies. Maar hoe zorgen we dat al die beelden ook zinnige plaatjes zijn?

In deze lezing neemt bio-imaging-expert Fons Verbeek de microscopische beeldvorming in de levenswetenschappen onder de loep. Om de kleinste levende organismen goed vast te leggen met microscopen, gebruiken wetenschappers kennis uit meerdere vakgebieden: biologie, natuurkunde en informatica. Verbeek laat zien hoe hij met al deze disciplines zinnige informatie uit stapels complexe beelden haalt.

Informatieverwerking

Moderne microscopen leveren meer en vooral ook grotere beelden dan de oude lichtmicroscopen. Ze kunnen dit ook steeds sneller en in meerdere dimensies: 2D, 3D en zelfs tijdreeksen. Deze nieuwe mogelijkheden vragen een nieuwe benadering voor het verwerken van informatie: informatie destilleren, combineren en vervolgens op zoek gaan naar patronen om de complexiteit in levende systemen te ontrafelen. Moderne computersystemen zijn noodzakelijk om dit in goede banen te leiden. Maar we moeten ze wel aanleren hoe ze zinnige informatie uit complexe gegevens halen.

Programma

19:30 Inloop
19:45 Lezing
20:30 Pauze
20:45 Vervolg lezing
21:15 Einde

Over Fons Verbeek

Fons Verbeek is hoogleraar Computational Bio-imaging in Leiden. Met zijn achtergronden in zowel informatica, biologie en natuurkunde richt hij zich op microscopische beeldvorming in het bio-domein: kleine biologische objecten, zoals bijvoorbeeld bacteriën, met behulp van een microscoop visualiseren in een accurate 3D-modellen.

Kom ook!

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert al bijna 150 jaar hoogstaande wetenschappelijke lezingen met gerenommeerde wetenschappers verbonden aan de Universiteit Leiden. Alumni, (oud-)medewerkers en alle andere geïnteresseerden in de natuurwetenschappen zijn van harte welkom.

Aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.