Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Neuromodulation of cognitive-behavioral control

Datum
donderdag 21 februari 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

De onderzoeker vond een aantal – wellicht verrassende – antwoorden. Hoe vaker iemand knippert met de ogen, hoe hoger het dopamineniveau in de hersenen waarschijnlijk is. Dit heeft gevolgen voor de cognitieve controle: mensen die vaker ​met hun ogen knipperen zijn gemiddeld iets creatiever en kunnen beter wisselen tussen taken. Daarnaast lijkt voeding een subtiele invloed te hebben op het dopamineniveau. Tyrosine is een bouwsteen voor eiwitten die voorkomt in onze dagelijkse voeding. De hersenen gebruiken tyrosine om dopamine aan te maken. Uit onderzoek blijkt dat ​mensen  do​or ​het innemen van tyrosine beter kunnen worden in bijvoorbeeld informatie onthouden en bijwerken, en impulsen onderdrukken.
Deze simpele bevindingen hebben mogelijk verstrekkende implicaties. Mensen die vaak met hun ogen knipperen, kunnen misschien beter geen drugs gebruiken die de dopamineactiviteit verder verhogen. En wie beter wil worden in informatie onthouden en ‘multitasken’, kan wellicht beter de juiste voeding tot zich nemen dan drugs.

Promotoren

  • Prof.dr. S.T. Nieuwenhuis
  • Prof.dr. L.S. Colzato

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.