Universiteit Leiden

nl en

Lezing

LUC The Hague - Ik, Aziatisch?!: Mindfulness: Meditative Oefeningen van Oost tot West

Datum
woensdag 20 februari 2019
Tijd
Toelichting
Deuren openen om 18:45 uur; Start evenement om 19:00 uur.
Locatie
Anna van Buerenplein
Anna van Buerenplein 301
2595 DG Den Haag

Mindfulness: Meditatieve Oefeningen van Oost tot West

Mindfulness is een relatief nieuw en populair verschijnsel in Nederland, maar heeft al een geschiedenis van meer dan 2500 jaar in Azië. Wat is de geschiedenis van Aziatische en Westerse gebruiken rond mindfulness? Welke connecties zijn er  tussen Aziatische geneeswijzen en die in Nederland?  Welke herinneringen hebben jongvolwassenen van Aziatische afkomst over Aziatische geneeswijzen in hun eigen familie en welke rol speelt dit nog in hun dagelijks leven? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens het vierde evenement in de serie ‘Ik Aziatisch?!’. We sluiten af met het oefenen van een paar mindfulness technieken onder leiding van medewerkers van het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Dus: draag makkelijke kleren en doe met ons mee aan een actieve sessie over de culturele, historische en praktische kant van mindfulness!

Hosts en sprekers

De hosts en sprekers tijdens  de 'Ik, Aziatisch'- eventreeks zijn:

De doelen van deze gratis evenementenserie zijn:

(A) samenbrengen van jonge mensen uit verschillende Aziatische groepen;

(B) bespreken van de betekenis van hun Aziatische afkomst en culturele identiteiten;

(C) een platform bieden voor hun meningen en ervaringen;

(D) ideeën genereren voor maatschappelijke actie en onderzoek;

(E) maken van een korte documentaire voor een congres (ICAS 2019).

De evenementen bestaan uit presentaties, debatten, gesprekken, workshops, en netwerkactiviteiten, waarbij we aandacht besteden aan onder andere culturele herinneringen, familierelaties, de geschiedenis van Aziatische migratie naar Nederland en Europa, Aziatische representatie in populaire cultuur (zoals films, strips), Aziatische stereotypen, en Aziatische geneestradities.

Waarom?

Leiden University College The Hague (LUC) biedt een international honor’s opleiding in Liberal Arts and Sciences gericht op de bestudering van wereldwijde uitdagingen zoals sociale rechtvaardigheid, internationale ontwikkeling, en duurzaamheid. Deze uitdagingen zijn ook belangrijk op lokaal niveau, vooral in een internationale stad zoals Den Haag.

Den Haag heeft een grote populatie mensen met een Aziatische achtergrond. Historisch heeft Den Haag een groot aantal inwoners van Indische afkomst, een levendige China Town, een grote gemeenschap van Hindoestaans-Surinaamse Nederlanders, veel internationale studenten uit Azië (o.a. uit Indonesië, India, Bangladesh), en ambassades van alle grootste Aziatische landen. Een belangrijk deel van deze Aziatische populaties bestaat uit jongvolwassenen die klaar zijn om een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Hoe vinden deze jonge mensen verbinding met hun Aziatische wortels? Verbinden ze hun Aziatische  wortels aan het leven in Nederland? Welke kansen en uitdagingen ervaren zij door hun Aziatische afkomst in een stad als Den Haag? Welke vragen hebben ze over de culturele, historische en politieke achtergronden van de Aziatische gemeenschappen in de stad? Wat kunnen de gemeente en haar organisaties leren van deze gemeenschappen als het gaat om cultureel inclusief beleid en praktijk? Kunnen we een samenwerking tot stand brengen waarin wetenschappers en Aziatische gemeenschappen in Den Haag samen de belangrijkst vragen en antwoorden in kaart brengen? Om deze vragen te beantwoorden organiseert LUC een serie evenementen met de titel ‘Ik, Aziatisch?!’ voor jongvolwassenen van Aziatische afkomst in Den Haag.

Wie?

We nodigen jongvolwassenen in de leeftijd 18+ en met een Aziatische achtergrond uit om de evenementen bij te wonen. Alle Aziatische groepen zijn welkom, en het maakt niet of je net in Den Haag bent komen wonen of je familie al generaties hier woont. Ook maakt het niet uit of je ‘volledig’ Aziatisch bent of van gemengde afkomst. De titel van de serie verwijst ook juist naar de variatie in de mate waarin men zich Aziatisch voelt, van niet of nauwelijks (Ik, Aziatisch?) tot heel sterk (Ik, Aziatisch!). Waar je ook op dit spectrum zit, je bent van harte welkom!

De evenementenserie wordt georganiseerd door een team van docenten van het LUC, en gemodereerd door schrijver Gustaaf Peek.

Wanneer en waar?

De serie bestaat uit 6 evenementen in het jaar 2018-2019 waarin ruimte is voor interactieve presentaties, debatten, workshops en netwerkactiviteiten. De toegang is gratis (maar alleen na inschrijving vooraf), en bij elk evenement zijn gratis (Aziatische) snacks en drankjes. Tijdens de evenementen zal zowelals Engels en Nederlands worden gesproken.

De evenementen vinden plaats op de volgende data, op het Leiden University College, aan het Anna van Buerenplein 301, in Den Haag:

  1. 26 september, 2018 - Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden.
  2. 6 November 2018 - Thema: Migratiegeschiedenis en Culturele Herinneringen. Deze bijeenkomst heeft al plaatsgevonden.
  3. 28 November 2018 - Thema: Aziaten in Populaire Cultuur.
  4. 20 februari, 2019 - Thema: Mindfulness: Meditative Oefeningen van Oost tot West
  5. 24 april, 2019 - Thema nader te bepalen.
  6. 15 mei, 2019 - Thema nader te bepalen.

De events duren van 19:00 - 21.00 en worden vervolgens afgesloten met een borrel. Inloop start om 18:45 uur.

Registratie

Deelname is alleen mogelijk na inschrijving vooraf. Registratie voor het event van Woensdag 20 Februari 2019 via deze link.

De flyer met informatie over 'Ik, Aziatisch?!' kun je hier downloaden.

Voor vragen kan men contact opnemen met Judi Mesman: j.mesman@luc.leidenuniv.nl

 

Registreer hier!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.