Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Hoe kleding spreekt nog voor je iets zegt & Ethos en het portret in de Gouden Eeuw

Datum
dinsdag 12 februari 2019
Tijd
Serie
Vertrouw mij!
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

(1) Hoe kleding spreekt nog voor je iets zegt 

Saskia Aukema is fotografe en winnaar van het onderdeel portretten bij de Zilveren Camera. In verschillende fotoprojecten is ze op zoek gegaan naar de mens achter verhullende kledingstukken als toga’s en niqaabs. In deze bijdrage doet ze verslag van die spannende zoektocht.

NA DE PAUZE

(2) Ethos en het portret in de Gouden Eeuw

Sinds mensenheugenis peilen we naar elkaars ethos. Kunst helpt ons hierin. Enerzijds kan kunst onze waardigheid versterken. Anderzijds creëert kunst ideaalbeelden en verspreidt zo maatstaven om het ethos van anderen te evalueren. In beide functies dienen portretten als verhelderende voorbeelden. Ze kunnen ons extra geloofwaardig maken, maar dienen tevens als model. In deze lezing, zal Stijn Bussels de grenzen aftasten van deze maatschappelijke werking van het portret door zich te concentreren op de Nederlandse Gouden Eeuw. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een persoon zich in volle waardigheid laat portretten, maar de meeste toeschouwers die persoon veel minder hoog achten dan de schilder probeert te laten uitschijnen?

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.