Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Enhancing reovirus for use in oncolytic virotherapy

  • V. Kemp
Datum
donderdag 7 februari 2019
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor

  • Prof.dr. R.C. Hoeben

Vera Kemp wijdde haar promotieonderzoek aan oncolytische virussen. Dat zijn virussen die kankercellen onderscheiden van normale, gezonde cellen. Ze infecteren kankercellen en doden die. Hieruit kan een medicijn voorkomen. Een van die virussen is het reovirus. Voor haar dissertatie heeft Kemp gekeken welke eigenschappen en factoren in de cel belangrijk zijn om een effici├źnte replicatie van reovirus te bewerkstelligen. Daarna heeft ze geprobeerd om het virus zodanig te modificeren dat het de kankercellen krachtiger en sneller aanpakt. Dat is gelukt: gemodificeerde virussen infecteerden de kankercel en brengen het transgen tot expressie.maar er was soms sprake van deletie-mutanten bij het opgroeien van de gemodificeerde reovirussen: in het S1-segement daarvan verdwenen verschillende delen van het ingebouwde transgen en soms delen van het virusgen zelf. Om verder te kunnen gaan is het belangrijk om vooreerst de gevoeligheid van de verschillende kankers voor reovirus in kaart te brengen en daarop voort te borduren. Oplossingsrichtingen kunnen zijn: potentere virussen ontwikkelen of naar werkende combinaties met andere virussen of middelen zoeken. Het uiteindelijke doel is: een effectieve, gepersonaliseerde behandeling.

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.