Discovery of FLT3 inhibitors for the treatment of acute myeloid leukemia

Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

The disease acute myeloid leukemia (AML) is characterized by fast progression and low survival rates. Fms-like tyrosine kinase 3 (FLT3) receptor mutations have been identified as a driver mutation in cancer progression in a subgroup of AML patients. Clinical trials have shown emergence of drug resistant mutants, emphasizing the ongoing need for new chemical matter to enable the treatment of this disease. This thesis describes the discovery and evaluation of new chemical series of FLT3 inhibitors and furthermore employs label-free chemical proteomics techniques to evaluate new and existing FLT3 inhibitors for their cellular kinase off-target profile.

Promotoren

• Prof.dr. M. van der Stelt
  • Prof.dr. J.J. Neefjes

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden