Universitaire plechtigheid

Dies natalis

8 februari 2019
Toelichting
De plechtigheid begint om 15.00 uur precies. U wordt verzocht uiterlijk 14.50 uur plaats te nemen.
Pieterskerk
Pieterskerkhof 1A
2311 SP Leiden

Bekijk hier de videoregistratie van de 444e dies natalis. Gebruik de menuknop links boven in de player om naar programmaonderdelen te navigeren.

Op 8 februari 2019 is het 444 jaar geleden dat de Universiteit Leiden werd opgericht. Deze bijzondere leeftijd vraagt om een bijzondere viering. Op de dies natalis wordt het feestelijke jaar ingeluid met onder andere een bijzonder cortège. Gedurende het hele jaar vieren we het 444-jarig bestaan van de Universiteit Leiden met verscheidene activiteiten voor, door en met de inwoners van Leiden en Den Haag.

Diesoraties

De diesoratoren zijn:

• Prof.dr. Sybille Lammes, hoogleraar Nieuwe media en digitale cultuur. De titel van haar oratie luidt "Huizinga heroverwogen: Spel in het digitale tijdperk"

• Prof.dr. Simone van der Hof, hoogleraar Recht en de informatiemaatschappij. De titel van haar oratie luidt: "Click, swipe, like...je bent verkocht! Opgroeien in een wereld van surveillance kapitalisme".

Eredoctoraten

Tijdens de plechtigheid worden twee eredoctoraten uitgereikt aan:

• Prof. Melissa Little, celbiologe (Melbourne) ontvangt een eredoctoraat als erkenning voor haar onderzoek op het gebied van de systeembiologie van nierontwikkeling en haar pionierswerk op het terrein van regeneratieve therapie voor nierziekten. Erepromotor is prof.dr. Ton Rabelink, hoogleraar Interne geneeskunde, Faculteit Geneeskunde. Decaan van deze faculteit is prof.dr. Pancras Hogendoorn.

• Prof.dr. Robbert Dijkgraaf, theoretisch natuurkundige (Princeton) ontvangt deze eretitel voor zijn werk waarin hij topologische concepten uit de wiskunde toepast op kwantumveldtheorieën uit de natuurkunde. Erepromotor is prof. dr. Eric Eliel, hoogleraar Quantum optica, Faculteit  Wiskunde en Natuurwetenschappen. Prof.dr. Geert de Snoo is de decaan van deze faculteit.

Muzikale omlijsting

Studenten van het Practicum Musicae-programma van de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) voeren de muzikale intermezzo’s uit.

Afsluiting van de bijeenkomst

Afsluitende woorden door prof.mr. Carel Stolker, rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur.

Tijdens de aansluitende receptie is er gelegenheid de leden van het College van Bestuur, de diesoratoren, de eredoctor, de erepromotor, de decanen, en hun partners geluk te wensen. De receptie begint naar verwachting om 17:00 uur.

Dies natalis in Den Haag

Voor studenten en medewerkers in Den Haag die de dies natalis willen bijwonen, is er gratis busvervoer beschikbaar. Informatie over vertrektijden en aanmelden.

Live video

Aanmelden voor het bijwonen van de dies natalis is niet meer mogelijk, maar u kunt de bijeenkomst wel volgen via een live videoverbinding op deze pagina.

U kunt de plechtigheid in de Pieterskerk ook volgen vanuit Den Haag: op de Spaanse Trappen in Wijnhaven wordt een livestream van de ceremonie uitgezonden.