Congres/symposium | Conferentie Leiden Leadership Centre

Conferentie Leiden Leidership Centre: De Meerwaarde van Publiek Leiderschap

22 februari 2019
Toelichting
Inloop (inclusief lunch) vanaf 12:00, aansluitend om 16:30 uur borrel. Aanmelden via de registratielink.
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP The Hague
Derde verdieping, Wijnhaven. Zaal: 3.46

De Meerwaarde van Publiek Leiderschap

Leiderschap is een populair thema waar boekenkasten over vol geschreven zijn. Tegelijkertijd is er pas sinds een paar jaar aandacht voor publiek leiderschap vanuit de wetenschap. Publieke organisaties zijn niet hetzelfde als bedrijven en daarom zijn leiderschapstheorieën uit het bedrijfsleven niet altijd toepasbaar in een publieke context. Daarom staat deze conferentie in het teken van publiek leiderschap. We laten zien hoe, binnen publieke organisaties, doeltreffend publiek leiderschap eruit kan zien. Hoe kan publiek leiderschap bijdragen aan een inclusieve werkomgeving? Hoe ziet publiek leiderschap er tijdens bezuinigingen uit? En hoe kan publiek leiderschap zorgen voor maatschappelijke meerwaarde en werken volgens de bedoeling? Tijdens deze conferentie staan we stil bij het belang van kennis over leiderschap in een publieke context en delen we inzichten van de state-of-the-art van wetenschappelijk onderzoek op dit thema aan deelnemers van de conferentie uit de praktijk.

Publiek Leiderschap en Maatschappelijke Meerwaarde

In zowel publieke als private organisaties staat maatschappelijke meerwaarde hoog op de agenda. Als er gesproken wordt over maatschappelijke meerwaarde, dan gaat het bij publieke organisaties snel over “werken volgens de bedoeling”. Werken volgens de bedoeling is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Om daadwerkelijk maatschappelijke impact te hebben en te werken volgens de bedoeling, moeten organisaties in het publieke domein hun interne organisatie verbinden met hun bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken. Beleid, politieke keuzes, expertises, structuren en systemen, regels, wetten en procedures kunnen allemaal bijdragen aan het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Tegelijkertijd is de menselijke factor, het handelen van professionals binnen publieke organisaties, cruciaal voor hoe regels, beleid en procedures in de praktijk hun uitwerking hebben. Daarom is publiek leiderschap van groot belang in het creëren van maatschappelijke meerwaarde.

Tijdens deze conferentie delen we de resultaten van ons onderzoek naar publiek leiderschap en maatschappelijke meerwaarde. We laten zien welke belemmeringen er binnen publieke organisaties zijn om te werken volgens de bedoeling, maar laten ook zien hoe publiek leiderschap dit juist kan stimuleren. Op basis van uitgebreid onderzoek binnen twee grote publieke organisaties doen wij aanbevelingen over hoe publiek leiderschap kan bijdragen aan de vertaling van de maatschappelijke meerwaarde van de organisatie naar de dagelijkse praktijk.

12:00 – 12:30

Ontvangst en Lunch

12:30 – 13:45

Plenaire Sessie: De Meerwaarde van Publiek Leiderschap
 - Welkom
 - Presentatie Onderzoek Leiden Leadership Centre: Publiek Leiderschap en Maatschappelijke Meerwaarde
 - Paneldiscussie

13:45 – 14:30

Workshops - Ronde 1
 - Veranderleiderschap: Publiek Leiderschap in Tijden van Bezuinigingen - Eduard Schmidt, MSc.
 - Inclusief Leiderschap: Publiek Leiderschap en Inclusiviteit - Dr. Tanachia Ashikali
 - Verbindend Leiderschap: Leiderschap in Verbinding tussen Universiteit  en Praktijk - Dr. Bert Fraussen

Groepsruimten

14:30 – 14:45

14:45- 15:30

Workshops - Ronde 2

Groepsruimten

15:30- 16:30  Afsluiting
 - Presentatie onderzoek 'Change leadership in times of crisis'
 - Keynote: Publiek Leiderschap in tijden van bezuinigingen
 - Afsluiting
  16:30- 17:30  Borrel Brasserie Wijnhaven

Bekijk hier de Workshops

Workshop 1: Veranderleiderschap: Publiek Leiderschap in Tijden van Bezuinigingen

Veel publieke organisaties hebben de afgelopen jaren te maken gehad met bezuinigingen. Bezuinigingen zorgen vaak voor onrust op de werkvloer en leiden soms tot ingrijpende organisatieveranderingen. In deze workshop deelt Eduard Schmidt, MSc. de inzichten van zijn proefschrift over leiderschap in tijden van bezuinigingen, gebaseerd op zo’n honderd interviews met topambtenaren binnen de Rijksoverheid, en laat hij zien hoe het leiderschap van topambtenaren eruit ziet tijdens bezuinigingen op de eigen organisatie.

Eduard Schmidt, MSc.

Workshop 2: Inclusief Leiderschap: Publiek Leiderschap en Inclusiviteit

Mede door de veranderingen in de samenleving en de samenstelling van het personeelsbestand van publieke organisaties is in de afgelopen jaren, zowel in wetenschappelijk onderzoek als in de praktijk van organisaties, de aandacht voor diversiteit en inclusie op de werkvloer en in de samenleving toegenomen. In deze workshop vertelt Dr. Tanachia Ashikali over de resultaten van haar onderzoek naar leiderschap en inclusiviteit binnen publieke organisaties en gaat zij in op de vraag  hoe leiderschap kan bijdragen aan een inclusieve werkomgeving.

Dr. Tanachia Ashikali

Workshop 3: Verbindend Leiderschap: Leiderschap in Verbinding tussen Universiteit en Praktijk

Hoe kunnen wetenschappers en professionals uit de praktijk samenwerken op het gebied van leiderschap? Bij het Leiden Leadership Centre is de afgelopen jaren gewerkt aan een methode om in co-productie tussen praktijk en wetenschap onderzoek naar leiderschap op te zetten dat zowel wetenschappelijk als praktisch relevant is. In zijn workshop vertelt Dr. Bert Fraussen over zijn ervaringen met het vinden van verbinding tussen wetenschap en praktijk en gaat hij in op de vraag hoe wetenschap en praktijk nog meer van elkaar kunnen leren.

Dr. Bert Fraussen

Contact

Voor vragen en opmerkingen over deze agenda of over het Leiden Leadership Centre kunt u contact opnemen via LLC@fgga.leidenuniv.nl

Meld u hier aan voor de Conferentie van het Leiden Leadership Centre