Congres/symposium

Studiemiddag “Wie woonde daar? Volkstellingen in Leiden"

21 januari 2019
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden

Eerste transcriptie van de volkstelling van 1581

De volkstelling van de Leidse bevolking in 1581 is een belangrijke historische bron vol informatie over beroepen en adressen. De eerste transcriptie van deze volkstelling is klaar en dit is aanleiding voor een studiemiddag “Wie woonde daar? Volkstellingen in Leiden" met interessante spekers. De dagvoorzitter is prof.dr. Ariadne Schmidt, Magdalena Moons hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Andere sprekers zijn onder andere dr. Roos van Oosten, universitair docent Stadsarcheologie aan de Universiteit Leiden, dr. Arie van Steensel, universitair docent middeleeuwse geschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen en Prof. em. Dick de Boer, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen.

Nijpende voedselsituatie

Toen het Spaanse leger de stad Leiden al een paar maanden had omsingeld, begon de voedselsituatie binnen de stadsmuren nijpend te worden. Het stadsbestuur liet een volkstelling uitvoeren en in augustus 1574 werden 12.453 monden geteld. Leiden werd op 3 oktober bevrijd, maar zeker honderden inwoners zijn in die laatste weken van het beleg nog aan honger en pest overleden. Leiden verwelkomde na de bevrijding vele nieuwe poorters. In 1581 werd een nieuwe volkstelling uitgevoerd en blijkt het aantal inwoners weer nagenoeg hetzelfde.

Aanmelden

De toegang is gratis en aanmelding vooraf stellen we op prijs ivm de bestelling van koffie en thee. U kunt uw aanmelding vóór woensdag 16 januari versturen naar: educatie@erfgoedleiden.nl

Programma en sprekers