De bronstijd: een economie van vernietiging

17 januari 2019
Huygens
Niels Bohrweg 2
2333 CA Leiden
De Sitterzaal

Direct aanmelden

Wat bezielde prehistorische Europeanen om systematisch hun bronzen voorwerpen weg te gooien? Vierduizend jaar geleden gebruikten mensen op veel plekken in de wereld brons. Van dit kostbare metaal maakten ze bijlen, zwaarden, sieraden en meer. Maar in Noordwest Europa vernietigden ze hun bronzen voorwerpen door ze op grote schaal in moerassen en rivieren te werpen. Raadselachtig

In deze lezing neemt toparcheoloog David Fontijn u mee in zijn VICI-onderzoek naar het verre verleden van de Europese bronstijd. Achter de bizarre, prehistorische 'economie van vernietiging' blijkt een zeer rationele verklaring te steken. Die geeft ook inzichten in onze hedendaagse economie: hoe rationeel zijn wij eigenlijk?

19:30 Inloop
19:45 Lezing
20:30 Pauze
20:45 Vervolg lezing
21:15 Einde

Over David Fontijn

David Fontijn is hoogleraar Archeologie van het Vroege Europa bij de Faculteit der Archeologie in Leiden. Sinds zijn studie en promotietraject in Leiden, die hij beide cum laude afrondde, verdiept hij zich in de vroege agrarische samenlevingen van Europa, met speciale aandacht voor de bronstijd en (vroege) ijzertijd. Hij won verscheidene prijzen zoals een VICI-beurs in 2015. Momenteel leidt hij het VICI-project ‘Economies of destruction’.

Kom ook!

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden organiseert al bijna 150 jaar hoogstaande wetenschappelijke lezingen met gerenommeerde wetenschappers verbonden aan de Universiteit Leiden. Alumni, (oud-)medewerkers en alle andere geïnteresseerden in de natuurwetenschappen zijn van harte welkom.