Journalistiek rond Rusland: een korte introductie tot een complexe praktijk

dinsdag 19 februari 2019 - dinsdag 12 maart 2019
P.N. van Eyckhof
P.N. van Eyckhof 1-4
2311 BV Leiden
Zaal 005

De korte cursus heeft de vorm van een tweedelige workshop, die in totaal vier uur duurt en wordt uitgesmeerd over twee middagen. Daarnaast wordt van studenten gevraagd dat ze tussen deze twee workshops een opdracht uitvoeren, die vervolgens door de gastdocent zal worden besproken en beoordeeld en eventueel op de website van RaamopRusland zal worden gepubliceerd.

Eerste workshop

• Selectie. Wat is een nieuwswaardige gebeurtenis in Rusland en omstreken en wat niet?
  • Doelgroep. Voor wie in Nederland kun je welk nieuwsbericht maken?
  • Vandaag in het nieuws. Een tour d’ horizon langs actuele gebeurtenissen.
  • Vijfmaal W. Aan welke basisvoorwaarden moet een goed nieuwsbericht voldoen?
  • Bronnenkritiek. Welke nieuwsmedia zijn meer of minder bruikbaar?
  • Opdracht. Maak een nieuwsbericht van maximaal 600 woorden over nieuwsfeit naar keuze.

Tweede workshop

• Inventarisatie nieuws afgelopen weken en ingeleverde nieuwsberichten.
  • Toelichting door studenten en bespreking van nieuwsberichten.
  • Keuze van publicabele nieuwsberichten.

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedere BA- of MA-student die belangstelling heeft voor deze introductie tot de journalistieke beroepspraktijk. Enige (passieve) kennis van de Russische taal is vereist, omdat er ook met Russische bronnen zal worden gewerkt. De voertaal is Nederlands.

De korte cursus wordt gegeven door Hubert Smeets, een medewerker van Raam op Rusland met bijna veertig jaar ervaring in de (dagblad)journalistiek.

De workshop is facultatief en levert geen studiepunten op.

Wanneer?

De eerste workshop vindt plaats op dinsdag 19 februari 2019 tussen 13.00 en 15.00 in zaal 005 van het P.N. van Eyckhof 4 in Leiden.

De tweede workshop vindt plaats op dinsdag 12 maart 2019 tussen 13.00 en 15.00 in zaal 003C van het P.N. van Eyckhof 1 in Leiden.