Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Optogenetic investigation of cardiac arrhythmia mechanisms

  • I. Feolav
Datum
dinsdag 11 december 2018
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor

  • Prof.dr. M.J. Schalij

Hartritmestoornissen kunen ontstaan dooe verstoring van de elektrische impulsen die een gezond hart gaande houden. De experimenten in het kader van dit proefschrift laten zien hoe de eenvoud van een in vitro-model de sleutel kan zijn voor beter begrep van complexe zaken zoals de mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de initiatie en terminatie van hartritmestoornissen. Bij al deze experimenten speelde optogenetica een cruciale rol. Catch werd tot expressie gebracht in hartspierweefsel en maakte het daarmee mogelijk om 1) globlaal en en lokaal met licht te pacen, 2) en lichtafhankelijke, enkele spiral waves te induceren, 3) spiral wave te termineren als een blokkerende lijn van de core region naar op zijn minst één niet exciteerbaar gebied loopt en 4) controle over spiral wave dynamics uit te oefenen in tijd en ruimte, terwijl miniSOG tot expressie komt om te laten zien hoe microfoci met toegenomen ROS-productie kunnen leiden tot cardiale aritmieën door het creëren van verstoringen bij de elektrische-impulsgeneratie en voortgeleiding.

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.