Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Middeleeuwse staatsvorming: de opkomst en neergang van het Bourgondische hof

Datum
donderdag 13 december 2018
Tijd
Serie
Mythes over de middeleeuwen
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Staatsvorming in de hoge en late middeleeuwen blinkt ogenschijnlijk uit in eenvoud. De middeleeuwse staat is een leviathan waar heersers met ijzeren vuist regeren via een eenvoudige top-down structuur. Een dergelijke staat werd op grofweg twee manieren gevormd: door het zwaard of door een rijkelijk gevulde beurs (of een combinatie van beide). Een machthebber in wording was verwikkeld in een niet-aflatende machtsstrijd met zijn mededingers. Slaagde hij erin zijn tegenstanders te elimineren dan kon hij een kortstondig geweldsmonopolie vestigen.

Maar niets is minder waar. De middeleeuwen kennen een rijkdom aan staatsvormen, van kleine boerenrepublieken en stadsstaten, tot grote koninkrijken en keizerrijken. Ook de Bourgondische staat blijkt geen gecentraliseerde politieke macht maar een fascinerend mozaiek. Tijdens zijn lezing vertelt Robert Stein over de staatkundige totstandkoming van de Bourgondische unie aan de hand van zijn boek De Hertog en zijn Staten: De eenwording van de Bourgondische Nederlanden (2014).

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.