Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Het faillissement van Rembrandt

Datum
woensdag 12 december 2018
Tijd
Toelichting
Voorafgaande borrel om 17.30 uur in B0.25 en de lezing om 18.30 uur in B0.35
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
B0.35

Op 12 december organiseert studievereniging Philips van Leyden b.p. een lezing ter ere van haar dies (15 december 2018). Deze lezing zal worden gehouden door professor Bob Wessels, verbonden aan onze eigen universiteit. Hij zal deze avond spreken over het faillissement van Rembrandt. 

Weinig kunstenaars hebben zo’n bewogen leven gekend als onze eigen Rembrandt van Rijn (Leiden 1607 – Amsterdam 1669). Zijn leven werd getekend door artistieke hoogtepunten, maar ook door grote persoonlijke tegenslagen en grote schulden, die hem er in 1656 toe zetten een cessio bonorum aan te vragen. De afwikkelingsprocedure verliep echter allerminst soepel. Er was een grote hoeveelheid aan crediteuren uit zowel persoonlijke als zakelijke kringen, en er kwamen meerdere gecompliceerde procedures op gang voor o.a. de zojuist opgerichte Amsterdamse faillissementskamer; over de verkoop van Rembrandts huis werd zelfs doorgeprocedeerd tot aan de Hoge Raad van Holland, Zeeland en West-Friesland! De documenten die ons uit deze problematische episode zijn overgeleverd zijn niet alleen voor kunsthistorici interessant, maar geven ons ook een interessante kijk in het Amsterdamse en Rooms-Hollandse procedurele, goederen-, faillissementsrecht van de Gouden Eeuw. Wat de rechtshistorische aspecten echter betreft, is over deze zaak zeker het laatste woord nog niet gezegd.

Geïnteresseerden zijn zowel bij de voorafgaande borrel om 17.30 uur in B0.25 KOG als bij de lezing om 18.30 uur in B0.35 KOG. U bent van harte welkom!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.