Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Don't Blink: Detecting transiting exoplanets with MASCARA

  • G.J.J. Talens
Datum
woensdag 19 december 2018
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Transiting exoplaneten zijn planeten rond andere sterren dan de zon die, gezien vanaf de aarde, voor hun ster langs bewegen (de transit) en daarbij een klein deel van het sterlicht verduisteren. De exoplaneten rond de helderste sterren zijn ideale kandidaten voor het onderzoeken van de atmosferen van exoplaneten. Dit komt omdat het sterlicht tijdens de transit door de planeetatmosfeer gefilterd word, wat een karakteristiek signaal oplevert in het sterlicht dat we meten. Echter, tot nu is er met telescopen die transiting exoplaneten zoeken vooral gekeken naar zwakkere sterren omdat de helderste sterren de detector overbelasten en er relatief weinig heldere sterren zijn. De Multi-site All-Sky CAmeRA (MASCARA) is een nieuw project dat zich juist op deze helderste sterren richt. MASCARA bestaat uit twee telescopen, één in het noordelijk halfrond bij het Observatorio del Roque de los Muchachos op de Canarische eilanden en één in het zuidelijk halfrond bij de La Silla sterrewacht in Chili. De telescopen houden elk met 5 camera’s de gehele nachtelijke hemel in de gaten, waarbij ze de helderheid van 70.000 sterren meten. Mijn proefschrift beschrijft het ontwerp en de werking van MASCARA, behandelt de methodes die ontwikkelt werden om de helderheidsmetingen te kalibreren en daarin te zoeken naar exoplaneten, en presenteert de exoplaneten die tot nu toe zijn gevonden met MASCARA. Dit onderzoek is een belangrijke stap in onze inspanning om onze kennis over planeten buiten ons zonnestelsel te vergroten, met het uiteindelijke doel om een bewoonbare, of zelfs bewoonde, planeet buiten ons zonnestelsel te vinden.

Lees hier meer over dit onderzoek.

Promotor

  • Prof.dr. I.A.G. Snellen

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
m.a.muns@bb.leidenuniv.nl
071 527 3282

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.