Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De stad, het vuil en de beerput

Datum
donderdag 6 december 2018
Tijd
Serie
Mythes over de middeleeuwen
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

De middeleeuwse stad is niet bepaald het toonbeeld van reinheid. Iedereen kent nog wel de onderwijsprenten die vroeger aan de schoolmuren hingen. Hierop zag je hoe beddenpannen en kakdozen samen met etensresten en ander huisvuil direct uit het raam werden geleegd. Om nog maar te zwijgen over het afval van leerlooierijen, wolwasserijen, vismarkten en slachthuizen. En na een fikse regenbui veranderden de ongeplaveide straten in een grote ziekteverwekkende modderpoel. De afwezigheid van riolering, de buitengewoon povere sanitaire voorzieningen en de minimale lichamelijke hygiëne maakten van de middeleeuwse stad een uitstekende biotoop voor allerhande ongedierte met bijhorende ziekteverwekkers.

Maar strookt het beeld van de middeleeuwse stad als modderige zwijnenstal wel met de werkelijkheid? Of moeten we dit beeld naar de afvalbelt verwijzen? Deze vragen zal Roos van Oosten beantwoorden tijdens haar lezing. Haar onderzoek naar stedelijke hygiëne en de volksgezondheid in de middeleeuwen resulteerde in het boek De stad, het vuil en de beerput - De opkomst, verbreiding en neergang van de beerput in stedelijke context (2015).

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.