Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Tenosynovial Giant Cell Tumours

  • M.J.L. Mastboom
Datum
dinsdag 13 november 2018
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Tenosynoviale reusceltumoren (tenosynovial giant cell tumours, TGCT) zijn zeldzame goedaardige tumoren. Deze aandoening werd voorheen pigmented villonodular synovitis (PVNS) genoemd. De tumoren ontstaan vanuit het synoviale membraan van een gewricht, de peesschede of de slijmbeurs. Op grond van klinische en radiologische kenmerken zijn er twee typen te onderscheiden: het gelokaliseerde type dat zich uit als een goed afgrensbare tumor, en het diffuse type dat lokaal invasief is (dus het omliggende weefsel binnendringt). De ziekte kan een hoge morbiditeit veroorzaken in een relatief jonge, werkende populatie: patiënten hebben vaak last van pijn, zwelling, stijfheid en verminderde beweeglijkheid van het gewricht waar de tumor zit. Hierdoor kunnen zij minder of niet meer sporten, bewegen, of zelfs niet meer werken. Patiënten overlijden niet aan de tumor, maar blijven in hun dagelijks leven gehinderd door de ziekte, ook na behandeling.

Het doel van dit proefschrift is de kennis te verbeteren van de pathofysiologie en het biologisch gedrag van dit type tumoren, evenals van het diagnostisch proces, de behandeling en kwaliteit van leven van patiënten, om zo effectievere behandelmethoden voor TGCT te vinden.

Promotoren

  • Prof.dr. P.D.S. Dijkstra
  • Prof.dr. H. Gelderblom

Co-promotor

  • dr. M.A.J. van de Sande

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.